Ses Manzaraları, Kişisel Sergi
Güneş Terkol

01.09.2022- 30.04.2023
Hara’nın programları, Güneş Terkol’un Ses Manzaraları isimli kişisel sergisi ile başladı.

Terkol’un Hara için özel olarak üretmiş olduğu yerleştirme işleri, sanatçının altı metre uzunluğunda kendi renklendirdiği tüller üzerine yerleştirildi. Terkol, şeffaf, ince ve uçucu hafifliğe sahip bu işlerde ses manzaralarının yansımalarını dile getiriyor. Bunu yaparken de kadınlığın farklı hallerine odaklanıyor ve onu doğanın sisli ve pastoral karakterleriyle buluşturuyor. Terkol, eserlerinde hayaller, anılar ve algılar katmanları yaratır. Bu hikayelerin katmanları, mitler ve başkalarının hikayeleriyle çoğalır.

Güneş Terkol, çalışmalarında genellikle sera örtüsü veya gölgelik olarak kullanılan pamuklu geçirgen tülü dönüştürüyor. Kumaşları çoğunlukla doğal malzemelerle kaynatıyor ve farklı renkler elde etmek için çeşitli süreler boyunca güneş altında tutuyor. Bu malzeme, Terkol için ikinci bir deri gibidir. Kırılgandır ama onun hikayelerini taşıyacak güçleri vardır. Mekana ve ışığa göre farklı bir şekil alabilirler.

Çellistanbul Konserleri

12.2022 - 12.2023
Çellistanbul Dörtlüsü, Hara’daki sergilere eşlik eden konserleri kapsamında her yıl Aralık ayında Hara’da bir konser gerçekleştiriyor.

Chora, Dans
Canan Yücel Pekiçten

30.04.2023
Canan Yücel Pekiçten’in, Güneş Terkol Ses Manzaraları sergisinden yola çıkarak, ürettiği dans performansı Chora, kadınlık ve anne olma kavramlarını beden üzerinden araştırıyor.

30 Nisan günü prömiyeri gerçekleşen Chora’nın müzikleri de Terkol’un üyesi olduğu guguou tarafından hazırlandı. Üç dansçının bedenleri, Terkol’un çeşitli renkler ve figürler yoluyla oluşturduğu kumaşlardaki temsillerle beraber hareket etmenin yollarını arıyorlar.

Mekanda kumaşların bir beden gibi salındığı bu dans işinde, dansçılar, mekandaki eserlerin, yeni anlamlarını, canlılık, hareket, ve kompozisyonlar yoluyla ortaya çıkarıyor.

Bir Yer Var, Grup Sergisi

07.10.2023 - 02.03.2024
Bir Yer Var, Hara’nın ilk grup sergisiydi. Sanatçılar, Sena Başöz, İnci Furni, Ekin Kano, Irem Nalça ve Cansu Yıldıran’ın işleri bu sergide yer aldı. Serginin kavramsal çerçevesini ve tasarımını, Canan Bozbağ, Onur Karaoğlu gerçekleştirdi.

2020’den bugüne hızlı dönüşümler yaşadık ve güvende olma ihtiyacı gittikçe önem kazandı. Bu nedenle, sergide yer alan beş sanatçıyı, 18 Mayıs 2023’te Hara’da gerçekleşen ilk buluşmada güvenli alan fikrinden yola çıkarak mekana özgü işler üretmeye davet ettik. Sanatçılar baharda ve ilk yazda düzenli aralıklarla buluştular, birbirlerine atölye ziyaretleri yaptılar. Sergi için yaptıkları tasarıları ve kavramsal çerçevelerini birbirleriyle paylaştılar.

Ağustos ortasından itibaren sergi çalışmaları ivmelendi. Hara’da uzun vakitler geçirdiler. Kimileri Hara’da konakladı. Birlikte yediler, içtiler. Malzemelerini Hara’dan temin ettiler. Mekan ve mimari ile kurguladıkları diyalog onları üretimlerinde yeni bakış açıları aramaya motive etti.

Böylece Hara pek çok deneye ev sahipliği yaptı. Risk aldıkları, oluveren işlere teslim oldukları ve zaman zaman neredeyse gerçek üstü anlara tanıklık ettileri bu sürecin sonunda güvenli alana dair sanatsal araştırmalarını ortaya koydular.

Bir Yer Var sergisi, varlığını zihnimizde kurduğumuz o yer ve zamana ait hareketi araştırmanın ortak zemini olarak görülebilir.

Sena Başöz

İnci Furni

Ekin Kano

İrem Nalça

Cansu Yıldıran

Ezgi Hamzaçebi ile Konuşma

09.10.2023
Vargit Çiçekleri sergisinin kamusal etkinliklerinden Bir Tuhaf Kurgu: Vargit Çiçekleri başlıklı sunumunda Yasemin Ülgen, Ezgi Hamzaçebi ile sergide yer alan fotoğrafların kendisinde yarattığı duygulanımsal, edebi ve teorik çağrışımlarından yola çıkarak serginin "tuhaf kurgu" türü ile akrabalığından bahsedecek ve bu türün kadınlar, kuirler ve insandan ibaret olmayan dünyalar için adaleti tesis etmek adına nasıl etik ve politik imkânlar alanı açtığını tartışacak.


Ezgi Hamzaçebi doktora derecesini “Canavarların Vaatleri: Türkçe Feminist Spekülatif Kurmacaya Musallat Olanlar” başlıklı doktora tezi ile Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden almıştır. Araştırma alanları Hayvan ve Bitki Çalışmaları, Ekoeleştiri, Canavar Çalışmaları ve Feminist Spekülatif Kurmacadır. “İnsan Olmayanların Edebi Temsili: Yere Düşen Dualar ve Yeryüzü Halleri’ne Ekoeleştirel Bir Yaklaşım” başlıklı yüksek lisans tezini savunduktan sonra 2017-2019 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Disiplinlerarası Ekolojik-Etik Karşılaşmalar” konferans dizisinin organizasyon ekibinde yer almıştır. Yazıları Feminist Tahayyül, Monograf, Kampflatz gibi hakemli dergilerin yanı sıra Animals, Plants, and Landscapes: An Ecology of Turkish Literature and Film (Routledge, 2019); Turkish Ecocriticism: From Neolithic to Contemporary Timescapes (Lexington Books, 2020); ve Gaflet: Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları (Metis, 2019) gibi derleme kitaplarda yayımlanmıştır. Sosyal Bilimler Ne İşe Yarar? (Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2015) başlıklı kitabın editörlerinden biridir. Aynı zamanda, 2019'dan beri Özyeğin Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Akademik faaliyetleri dışında, Garp Sessions, Proje Difüzyon, digitaLABperformance gibi farklı disiplinlerden ekipler ve Ekin Kano, Lara Ögel, Eda Gecikmez, Burak Kabadayı gibi güncel sanatçılar ile ortak çalışmalar yapmıştır.

Bir Yer Var Sergi Konuşmaları 1
Canan Tolon ve Nevzat Sayın Eşliğinde Sanatçı Konuşması

04.11.2023
Bir Yer Var Sergisi sanatçıları, Sena Başöz, İnci Furni, İrem Nalça ve Cansu Yıldıran, bu sergi ve Hara’daki üretim süreçleri hakkında Canan Tolon ve Nevzat Sayın’la bir sohbet gerçekleştirdiler.

Ayla Erduran Konseri

07.01.2024
Doksanıncı yaşını kutlayan Ayla Erduran, özel bir konserde Cihat Aşkın, Özcan Ulucan, Murat Berk ile beraber, Franz Schubert Ölüm ve Genç Kız isimli eserini seslendirdi.

Bir Yer Var Sergi Konuşmaları 2
Mimari ve Beden
Sinan Logie ve Cengiz Kurt ile Onur Karaoğlu Moderatörlüğünde

17.02.2024
Sanatçı ve mimar Sinan Logie ve Hara’nın mimarlarından Cengiz Kurt, Bir Yer Var Sergisi kapsamında Onur Karaoğlu’nun moderatörlüğünde mekânın mimari süreçleri ve bedenle olan ilişkisi üzerine bir sohbet gerçekleştirdiler.

Yansıyan Senfoni, Dans
Canan Yücel Pekiçten

24.02.2024
Yansıyan Senfoni, Canan Yücel Pekiçten’in, Bir Yer Var sergisi kapsamında prömiyerini gerçekleştirdiği mekana özgü bir dans performansı.

Yansıyan Senfoni iç mekanda dış mekan hissinin kurgulanmasını ve güvenli alan fikrinin bedenle bağlantısını araştıran bir çağdaş dans performansı.

Konsept ve koreografiyi Canan Yücel Pekiçten’in gerçekleştirdiği Yansıyan Senfoni’de, dans Canan Yücel Pekiçten ve Suzan Alev’e, ses tasarım ve müzik Sair Sinan Kestelli’ye ve ışık tasarımı Utku Kara’ya ait.

Yansıyan Senfoni 24 Şubat’taki ilk gösteriminin ardından, 11 ve 25 Mayıs tarihlerinde Hara’da tekrar gösterilmiştir.

Boşu Boşuna, Performans
Onur Hamilton Karaoğlu

29.06.2024
Onur Karaoğlu, Berlinli sanat kolektifi Slavs and Tatars’ın kurguladığı Pickle Bar’da Viyana Festivali’nin yapımcılığında prömiyerini gerçekleştirdiği performansı Boşu Boşuna’yı 29 Haziran’da Hara’da sergiledi.

Boşu Boşuna, adını Aşık Mahzuni Şerif’in aynı adlı eserinden alan bir gösteridir. Seyirciler, performans süresince aşık geleneğinde kolektif bir şiir antolojisi yaratıyor.

Seyirci, performans sırasında dört gruba ayrılıyor. Her grup, tarihin farklı bir anında yaşayan bir hikaye anlatıcısını dinleyerek performansı deneyimliyor. Tüm hikayeler yakın zamanda yaşanan bir iklim krizi alametinde kesişiyor: 2021 yazında Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj.

İstanbul’dan dört karakteri / hikayeyi -uzun zaman önce yok olmuş bir deniz, orta çağda yaşayan bir okyanusbilimci, geçen yüzyıldan bir şair ve günümüzden genç bir yazar- buluşturan Boşu Boşuna zamanın akışını ve kriz zamanında anlam üretmenin imkanlarını araştıran bir alan yaratıyor.

Cansu Yıldıran: Vargit Çiçekleri

07.09.2024 - 26.01.2025

Hara’da, Cansu Yıldıran’ın ilk kişisel sergisi, 7 Eylül Cumartesi günü açılıyor. Sergi, sanatçının kendi aile tarihinin izini sürerek 2015 yılında fotoğraflamaya başladığı Mülksüzler serisinden yola çıkıyor. Yıldıran, sergide Karadeniz’in yaylaları, köyleri ve zorlu coğrafyasındaki kadınları ve doğayı merkeze alarak kimlik, aidiyet gibi kavramların olmadığı bir dünyada, bu öznelerin bir araya gelerek kurguladığı hayatta kalma biçimlerini araştırıyor. Aynı zamanda, “ev” fikri, ilişkiler, anılar ve psikolojik perspektifler yoluyla mekânda fiziksel bir boyuta dönüşüyor.

Haravan Misafir Sanatçı Programı’nın ilk katılımcısı olan Yıldıran, üç ay boyunca Hara’da kalarak bu sergi kapsamında mekâna özgü pek çok fotoğraf-heykel yerleştirmesi üretiyor. Hara’nın farklı katlarında fotoğraflar şekil değiştiriyor ve yeni formlar kazanıyor, böylece mekânda fotoğraf yoluyla alternatif bir anlatı ortaya çıkıyor. Sergi, geçmişi, kurmaca ve gerçekliğin kesiştiği bir bakış açısı ile yeniden düşünmeye davet ediyor. Yıldıran yaklaşık on yıl süren fotoğraf serisi Mülksüzler’i de bu sergi ile tamamlıyor.

Cansu Yıldıran ile Sohbet

21.09.2024, Cumartesi 15:00

Cansu Yıldıran ve Vargit Çiçekleri serginin küratörlerinden Onur Hamilton Karaoğlu arasında bir sohbet gerçekleştirilecektir.

‘Sinemada Karadeniz ve Kadınlar’ Yeşim Ustaoğlu ile Söyleşi

03.10.2024

Yeşim Ustaoğlu bir dizi ödüllü kısa film çektikten sonra, 1994 yılında "İz" ile uzun metrajlı film kariyerine başladı. Film, Moskova ve Göteborg gibi birçok uluslararası festivalde gösterildi ve İstanbul Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü kazandı.

Ustaoğlu, 1999 yapımı "Güneşe Yolculuk" ile uluslararası alanda tanındı. Bu film, Berlinale'de yarıştı ve Mavi Melek Ödülü (En İyi Avrupa Filmi) ile Barış Ödülü’nü kazandı. Ayrıca, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü alarak büyük bir başarı elde etti. 2003 yılında kendi prodüksiyon şirketi Ustaoglu Film’i kurarak üçüncü filmi "Bulutları Beklerken"i 2014 Berlinale Panorama’da gösterdi ve NHK Sundance - Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nü kazandı.

Ustaoğlu’nun dördüncü uzun metrajlı filmi "Pandora’nın Kutusu" (2008) Toronto Film Festivali’nde prömiyer yaptı ve San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film için Altın Kabuk ve En İyi Kadın Oyuncu için Gümüş Kabuk ödüllerini aldı.

Beşinci filmi "Araf" (2012), 69. Venedik Film Festivali’nin Orrizonti bölümünde gösterildi ve Abu Dabi Film Festivali ile Split Akdeniz Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Moskova, Tokyo ve Pune Film Festivalleri’nde En İyi Performans ödülünü aldı. Ustaoğlu, son olarak "Tereddüt" (2016) adlı filmini tamamladı. "Tereddüt", 2016’da Uluslararası Toronto Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı ve dünya genelinde birçok ödül kazandı; Antalya Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo, Uluslararası Kerala Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu, Haifa Film Festivali’nde Jüri Ödülü, İstanbul Film Festivali’nde ise En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Müzik ödüllerini aldı. Şu anda "Ne Kaldı" adlı projesini geliştiriyor.

‘Kim Bu Kızlar?’ Dans Performansı

16.10.2024 -30.10.2024

Konsept ve Koreografi : Canan Yücel Pekiçten ve Filiz Sızanlı

Dans Sanatçıları: Aslı Bostancı, Şiva Canbazoğlu, Melih Kıraç, Canan Yücel Pekiçten, Filiz Sızanlı

Metin: Aslı Bostancı, Şiva Canbazoğlu, Melih Kıraç, Canan Yücel Pekiçten, Filiz Sızanlı

Şiir: Şiva Canbazoğlu - “Bu göç yatay mı, dikey mi” Beste ve Vokal: Aslı Bostancı

Müzik: Sair Sinan Kestelli ve Mondual 

Video Ses: Cansu Yıldıran- Anlar Tek Kanal Video

Canan Yücel Pekiçten ve Filiz Sızanlı’nın birlikte üretimi ile gerçekleşen performans, başlığını Cansu Yıldıran’ın “Kim Bu Kızlar?” başlıklı iki fotoğrafından alıyor. Fotoğraflardaki pastoral yapıyı odağa alarak onları dış mekanda toprak ve suyla buluşturma fikrinden yola çıkıyor. Bu buluşturmada parçalara ayrılmış imgeler, bir ritüel eşliğinde dansçıların bedenleri yoluyla yeniden bir araya gelip bir bütünü oluşturuyor. Ardışık imgelerin yer değiştirmesiyle iç alandan dış alana taşınan eserler farklı bir düzlemde yeni ilişkiler kurmak için yola çıkıyor.

“Hangi çabanın daha önemli olduğuna karar vermek de izleyicinin görevi: parçalara ayrılmış fotoğrafı tamamlamaya çalışmak mı, yoksa onların arasında gözüken şu anda, fotoğrafın özneleri ile beraber yaşamanın yolunu bulmak mı?” Onur Hamilton Karaoğlu

Münif Akalın Bach Çello Konseri

14.12.2024

Yeteneği ve enstrümanındaki ustalığıyla Türkiye'nin önde gelen müzisyenlerinden Münif Akalın, tüm zamanların en önemli bestecisi olarak kabul edilen ve Çello’nun solo kullanımının öncülerinden biri olan J. S. Bach’ın 2. ve 3. süitleri ile Hara’da. Zengin repertuarı ile insan sesine en yakın enstrümanlardan biri olan çellonun büyüleyici tınılarını Hara’nın özel mimarisinde dinlemek için davetlisiniz.

Cansu Yıldıran ve Haluk Çobanoğlu, Sohbet

21.12.2024
Hara’da Cansu Yıldıran’ın kişisel sergisi Vargit Çiçekleri sergisinin kamusal etkinliklerinden “Efendimiz Acemilik” başlıklı etkinlikte yazar ve fotoğrafçı Halûk Çobanoğlu ile buluşuyoruz. Cansu Yıldıran’ın çalışmalarını merkeze alarak görsel hikaye anlatımı bağlamında fotoğraf hakkında konuşuyorlar.
Halûk Çobanoğlu, fotoğrafçı, yazar, Kilimli, 1957. İktisat okudu. ICP New York’ta “asistan”, National Geographic Türkiye’de "fotoğraf editörü" olarak çalıştı. Üniversitelerin fotoğraf, gazetecilik, yeni medya ve mimarlık bölümlerinde dersler verip, fotoğraf üzerine deneme yazıları yazıyor. Bağımsız fotoğraf projelerine (Vefa, Hayali Şehir, Ermeniler vb.) yol göstericiliği ve editörlük yaptı. Yayınlanmış yapıtları arasında Kuşbazlar (1999), New York Subway (2003), Arabesk (2007), Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz? (2017), KoAn (2020), Fotoğrafın Trajik Yolculuğu (2024) sayılabilir.

Çellistanbul Yeni Yıl Konseri

05.01.2025

Çellİstanbul ile birlikte yeni yıla merhaba.

Çello kuarteti Çellİstanbul’un Hara için hazırladığı özel konser programında çellonun büyüleyici tınılarını Hara’nın eşsiz mimarisinde dinlemek için davetlisiniz. 

Sanatçıların ustalıklarını sergileyecekleri bu keyifli klasik müzik konseri için Melih Kara, Murat Berk, Julya Krepak ve Münif Akalın’la Hara’da buluşuyoruz.

Münif Akalın Bach Çello Konseri II

15.03.2025

Yeteneği ve enstrümanındaki ustalığıyla Türkiye'nin önde gelen müzisyenlerinden Münif Akalın, tüm zamanların en önemli bestecisi olarak kabul edilen ve çellonun solo kullanımının öncülerinden biri olan J. S. Bach’ın 1. ve 4. süitleri ile Hara’da. İnsan sesine en yakın enstrümanlardan biri olan çellonun büyüleyici tınılarının Hara’nın etkileyici mimarisi ve özel akustiğiyle buluştuğu bu konsere davetlisiniz.

Hara Kafe

Hara Ziyaret: 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren Çarşamba, Cumartesi ve Pazar 12:30-18:30 arası ziyaret edebilirsiniz.
Hara Kafe, özgün mimarisi ve doğanın içindeki geniş açık alanı ile ziyaretçilerine keyifli ve özel bir deneyim sunuyor.

Hara’ya özel çaylar, lezzetli kahveler ve atıştırmalıklar eşliğinde güzel bir öğleden sonra geçirmek için Hara Kafe haftanın üç günü açık! Hara’nın güncel sanat programlarını ve bahçesindeki sanat işlerini görmeyi de unutmayın…

Hara Kafe çalışma saatleri; Çarşamba, Cumartesi ve Pazar 12:30-18:30 arasıdır.

T: +90 532 669 4821

E: [email protected]

A: HARA, Uskumruköy Mahallesi,
Salihpaşa Caddesi No:107 Sarıyer

Hara’ya en yakın otobüs durağı, Uskumruköy durağıdır.
Bu duraktan düzenli geçen otobüs hatları:

  • 152 / Hacıosman Metro-Zekeriyaköy
  • 59HS / Hacıosman Metro - Sarıtepe Kampüsü

Bülten Aboneliği